diumenge, 21 d’octubre del 2012

LA DESCRIPCIÓ

A classe de COED, vam estar treballant la descripció.
Vam veure els diferents models i maneres que hi ha de fer una descripció, i alguns són els següents:

-Cançons, Com un puny, Raimon
-Poesia visual, Joan Brossa www.joanbrossa.org
-Poesia: Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí i Pol
-Novel·la: El carrer estret, Josep Pla
-Assaig: Salvador Espriu vist per Josep M. Espinàs a Relacions particulars
-Conte: Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix
-Vídeo: Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanta estiu 2009:  http://www.youtube.com/watch?v=1VRZlSSIrwY

Un cop treballada la descripció a classe, havíem de realitzar una activitat que consistia en triar a una companya de classe i descriure-la. Nosaltres mateixes podíem triar quin tipus de descripció utilitzar, acompanyant-la d'una fotografia i d'un peu de foto que representés el que volíem expressar de la nostra companya.
Jo vaig triar a la meva companya Dèbora, amb la que vaig quedar per fer-li una entrevista i això poder conèixer una mica més d'ella per a poder descriure-la. En acabar l'entrevista li vaig fer també la fotografia, que podeu veure:

                                 Reflex de la seva persona i de la seva vocació, els nens

I a continuació us mostro el resultat de la meva descripció a arrel de l'entrevista que vaig tenir amb ella:

La Dèbora és una noia alegre, jove i esportista. Una noia que només veure-la et desprèn una sensació de confiança i t’atrau cap a ella amb el seu somriure. Riallera, propera i sincera són tres adjectius que la defineixen com a persona. Estem parlant una llarga estona, però se’ns fa curta. Sap escoltar. Creus que ets bona en alguna cosa? No considero que destaqui en res, però m’apassiona el bàsquet i crec que puc arribar a ser bona. És modesta a l’hora de contestar, fa pauses per pensar una bona resposta, es queda callada, medita. Et consideres una persona tranquil·la? La veritat és que sí, no m’agrada estressar-me i menys perdre les formes. Li agraden les pel·lícules romàntiques i un bon plat de botifarra amb patates. Odia arribar tard i li agradaria tenir més temps per a ella. De tant en tant deixa anar alguna “coletilla”, però no se n’adona. Ets impulsiva? No, no ho sóc, tot i que hi ha cops que em penedeixo de certes accions. Es mostra clara i directe quan respon, no perd els nervis. Des de petita ha estat envoltada de nens i els adora, de fet es vol dedicar a la seva educació. És familiar i li agrada la festa, com a tot adolescent. Té por a la soledat i sembla responsable i decidida. Ets competitiva? Sí que ho sóc, però m’ho prenc amb calma. Sóc molt exigent amb mi mateixa, en tots els aspectes. T’emprenyes fàcilment? No m’agrada enfadar-me. Contar fins a deu abans de fer-ho em funciona. Parla de manera ràpida i segura, però segons la pregunta es mostra indecisa. Aguanta la mirada, intimida. No pot parlar estant-se quieta, mou els braços i somriu en tot moment. Sóc molt tímida encara que no ho sembli i no m’obro fàcilment a ningú, hauries de sentir-te privilegiada, diu rient. 

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

Després d'haver realitzat la descripció i la fotografia, vam arribar a classe i vam fer una exposició fotogràfica, en la qual havíem de penjar per les parets de la classe la fotografia que havíem fet a la nostra companya, i un per un sortir a explicar el significat de la fotografia i què volíem expressar i transmetre a través d'ella.
Durant l'exposició es va tenir molt en compte aspectes com el color de la fotografia, el lloc on estava feta i el fons que tenia al darrere, la intenció, si hi sortien elements innecessaris, l'emmarcat, etc.

En el meu cas, com es pot veure a la fotografia, la Dèbora surt somrient i contenta, amb això volia transmetre com és ella com a persona, una noia riallera i que transmet molta confiança. A més a més es pot veure també que surt amb una nena petita a les mans, senyal de que li encanten els nens i que  es vol dedicar a ells.


Aquesta activitat m'ha servit per conèixer millor als meus companys i ha sigut molt enriquidora ja que he après diverses maneres de fer una descripció d'algú, ja sigui a través d'un poema, d'una cançó o d'un text.

LLENGUA ORAL FORMAL

A classe de COED vam estar parlat sobre la llengua oral formal, es va dir que aquest tipus de llengua no és espontània i que no tothom hi té accés.
Podem classificar la llengua oral formal en diferents trets:

TRETS CONTEXTUALS (tenen a veure amb el context)

-Caràcter no universal i aprenentatge escolar, cada grup social és diferent.
-Acústica, efímera i produïda en temps real. S'elabora sobre la marxa.
-Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional. L'emissor i el receptor comparteixen espai físic i temps, hi ha una interacció visual i emotiva, la qual cosa és la clau de l'èxit de la comunicació.

TRETS TEXTUALS (tenen a veure amb els text o discurs)

-Formal i generalment monologada. Només parla una persona.
-Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat. El text ha d'estar planejat però s'ha de deixar lloc a l'espontaneïtat, la improvisació, etc.
-Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals. La llengua oral formal no és variada temàticament parlant. Aquest tret ajuda a matisar i completar el missatge. El llenguatge no verbal com els gestos, les mirades, les pauses, les entonacions, el to, el volum, la velocitat, el ritme, etc. ajuden al desenvolupament del missatge.

TRETS LINGÜÍSTICS (competència lingüística)

-Paper fonamental dels trets suprasegmentals. Té a veure amb l'elaboració de la frase, exclamacions, preguntes, etc.
-Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
-Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.


Tractar més a fons la llengua oral formal m'ha ajudat a conèixer les característiques que la formen i per tant, em servirà en un futur a l'hora de realitzar exposicions orals en públic.

WIKI O BLOG?

Les principals diferències entre els wikis i el blogs són les següents:

Els blocs es caracteritzen per tenir un contingut estàtic, a diferència dels wikis, que posseeixen un contingut dinàmic.

Als blocs, les entrades s'ordenen cronològicament en sentit invers, de manera que les últimes entrades són les que es veuen primer, en canvi, en els wikis, la informació és intemporal, és a dir, està en constant actualització i no sempre es veu la mateixa. A més a més, la data no té res a veure en la manera d'ordenar la informació.

Els blocs permeten la interacció externa mitjançant comentaris, al contrari del que passa en els wikis, on només els usuaris interns poden discutir la informació.

Per últim, també es pot dir que els blocs solen ser creats per treballar de manera individual, mentre que els wikis solen ser creats per a ser treballats col·lectivament.

QUÈ SÓN ELS WIKIS?


Un wiki és una aplicació informàtica que resideix en un servidor web a la qual s'accedeix amb qualsevol navegador i que es caracteritza perquè permet als usuaris afegir continguts online i editar-los.

Es poden crear vàries pàgines d'informació, l'inconvenient és que no poden estar treballant vàries persones al mateix temps, sinó que ho han de fer l'un darrere l'altre. Però tot i així hi ha un solució: crear links de manera que cada usuari del wiki pugui anar editant-lo a la vegada però en una pàgina diferent. D'aquesta manera, tots els participants poden veure el que han modificat els altres usuaris.

Per tant, podem conlcuir que els wikis faciliten el treball en equip i la comunicació, ja que en qualsevol lloc i en qualsevol moment pots entrar al teu wiki i aportar la informació que desitjis sabent que els altres la podran veure a l'instant.

Un dels espais wiki més conegut, per exemple, és la wikipedia.

A continucació, us penjo un vídeo que pot ser d'interès, en el qual s'explica com crear un wiki i els avantatges que comporta treballar amb ell:  http://youtu.be/jIgk8v74IZg



LLENGUATGE I COMPETÈNCIA COMUNICATIVA

A classe de COED, vam estar treballant tant el llenguatge i la llengua com la competència comunicativa. 
Al principi, la professora ens va demanar que definissim després de llegir un text de TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p.45-50), els conceptes de llengua i de llenguatge. A continuació us mostro la definició que en vaig extreure després d'haver llegit el text:

LLENGUATGE I LLENGUA

Llenguatge: Instrument de comunicació, medi d'expressió que és diferent del que posseeixen els primats més desenvolupats. Amb el llenguatge reduim i ordenem les percepcions de l'entorn. Alhora, també és un element bàsic en la constitució del pensament i indispensable per a la memòria. A més a més, el llenguatge també ens permet l'autoexpressió, el diàleg amb nosaltres mateixos.

Llengua: La llengua fa referència a l'idioma, que és el sistema que una comunitat humana utilitza per a desenvolupar la comunicació.


Després d'aquesta activitat, vam estar treballant a classe el que eren la llengua i el llenguatge.


El llenguatge es divideix en quatre elements que ajuden a definir-lo:


-El llenguatge i l'organització de l'entorn: classificació de l'entorn. Significa identificar què és cada cosa i anar omplint calaixos que són els mateixos per a tothom i gràcies als quals ens podem entendre.

-El llenguatge i el pensament: quan pensem parlem i quan parlem pensem. El parlar és un reflex del que pensem.
-El llenguatge i la memòria: gràcies al llenguatge podem elaborar la nostra història, es relacionen, d'aquesta manera, els fets.
-El llenguatge i l'autoexpressió: es tracta del diàleg intern, amb tu mateix. Ens serveix per a créixer com a persones.

També vam parlar sobre el llenguatge com a facultat humana. Vam dir que és un do universal dels humans, que  aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic, que marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir i que es concreta en una "llengua".


Com a conclusió podem extreure que el llenguatge és el que ens defineix com a espècie humana i el que ens diferència de les altres espècies. És una facultat amb la qual naixem, és genètic.


COMPETÈNCIA COMUNICATIVA


Un dels altres temes que vam tracta a classe de COED va ser la competència comunicativa.
Podem definir-la de la següent manera: "Allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants."


Els diferents tipus que formen la competència comunicativa són els següents:

-Competència lingüística/gramatical, la qual fa referència al domini del codi lingüístic.
-Competència sociolingüística, que fa referència a les regles socioculturals d'ús i està relacionada amb els elements adequats per a cada situació (dialectes i registres).
-Competència discursiva, que fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere.
-Competència estratègica, la qual es refereix a les estratègies de comunicació verbal i no verbal.

A partir d'haver treballat la competència comunicativa a classe, vam arribar a la conclusió que un bon comunicador s'assegura que el seu text tindrà cohesió, que un bon comunicado sap estructurar el discurs, tenint el compte l'atenció del públic, que sap interpretat el context i sap gestionar el discurs segons el context, etc.

BON COMUNICADOR

Abans d'això, a classe també havíem fet una activitat que consistia en triar una persona que per a nosaltres fos un bon comunicador i dir quines eren les coses que ens ho feien pensar. Després d'haver posat en comú a la classe les persones triades per cadascú, vam arribar a una sèrie de característiques necessàries per a que una persona fos considerada bon comunicador. Algunes de les característiques són:
-Claredat a l'hora d'expressar-se, directe al dir les coses, entenedor i ràpid, ús d'un vocabulari adequat, domini de la llengua, saber captar l'atenció del públic, seguretat, ús de xarxes socials, ús d'exemples, humor, coneixement sobre el tema que es tracta, i moltes altres.
Les característiques d'un comunicador són molt àmplies, però no són tancades, depenen molt del públic. No hi ha un discurs correcte o no correcte, sinó que hi ha discursos adequats i de diferents graus d'eficàcia. El canal a través del qual s'envia la informació també té molt a veure.

A arrel d'haver tractat el tema del bon comunicador, ens van posar un vídeo, creieu que és un bon comunicador?




A classe, després d'haver vist aquest vídeo, vam considerar que sí que és un bon comunicador i alguns dels aspectes que vam destacar van ser:  l'humor, l'ús d'exemples, fer preguntes per a mantenir al públic atent, té un discurs molt estructurat, bona posició del cos, vocalització, fluidesa, domini ric de la llengua, ús de dades empíriques per donar credibilitat, etc.


Haver treballat tots aquests temes a classe m'ha ajudat molt a adonar-me de la importància de la llengua i de la comunicació, i també he après molts aspectes que m'ajudaran a ser una bona professora en un futur.

diumenge, 14 d’octubre del 2012

REVISTES EDUCATIVES

A Blanquerna, ja fa una setmana que hem començat seminari.
Després d'unes petites presentacions dels que formem part del grup, per a poder-nos conèixer millor, vam començar a fer feina.

El primer que vam fer va ser llegir i comentar a classe la Normativa Acadèmica dels Estudis de Grau de Blanquerna, i vam tenir l'oportunitat de preguntar qualsevol dubte que se'ns presentés.
A part d'això, el professor ens va demanar una tasca que tracta sobre les revistes educatives, i que us mostraré a continuació:

REVISTES EDUCATIVES

Els objectius d'aquesta activitat són:
- Fomentar el coneixement de les revistes de caire educatiu.
- Propiciar el coneixement de la biblioteca.
- Potenciar la comunicació en el si del seminari.

Per a realitzar aquesta activitat hem hagut de triar una revista educativa i donar-la a conèixer a la resta de companys de seminari.
A continuació us faig una mostra de la fitxa tècnica de la revista que hem triat:

Fitxa tècnica

  • Nom: Estris
  • Número de la revista: 186
  • Tema general de la revista: "Contes per educar"
  • Nombre de pàgines: 44
  • Periodicitat: bimensual
  • Preu: 5.50€
  • Pàgina web: www.estris.cat
  • Editada per la Fundació Pere Tarrés
  • Director: Quim Moreno
























Tot seguit us penjo la presentació que hem hagut de realitzar sobre la revista:


dimarts, 9 d’octubre del 2012

ANÀLISIS D'UN BLOG

Dijous 4 d'octubre, vam comentar a classe el llibre: "Usos educatius dels blogs": Recursos, orientacions i experiències per a docents".
Un cop treballat el llibre, ja estavem suficientment documentats com per poder realitzar la següent tasca: Analitzar diversos blogs educatius i respondre una sèrie de preguntes.

Després d'haver analitzat alguns blogs, la meva tria ha estat la següent:

PREGUNTES:

-Quin tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, audio, presentacions..)?

Es tracta d'un blog realitzat per la professora MªCarmen Devesa per als seus alumnes de tercer cicle.
En el blog hi ha tot tipus de continguts publicats, hi ha activitats realitzades a classe amb la seva explicació, es mostren projectes fets per la professora, on la major part són vídeos explicatius i audios.
També és present un apartat per a les famílies i un apartat de tutorials, on hi ha penjades presentacions realitzades pels alumnes explicant com es realitzen diverses tasques amb l'ordinador.
A més a més, el blog està ple d'imatges il·lustratives que mostren algunes de les tasques de classe.

-Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: tipus de blog, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles...?

Es tracta d'un blog de professor, ja que la professora MªCarmen Devesa publica les activitats realitzades per ella o pels seus alumnes, aportant així informació a les famílies sobre el que fan els seus fills a l'escola.

-Qui els publica?

La mestra de l'escola

-Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús..?

Sí, el blog està estructurat en diverses categories: pàgina principal, projectes, famílies, recursos, eines 20 i tutorials.
A la part dreta s'hi poden observar etiquetes i llista de blocs, RSS, etc.

-Quina plataforma utilitza?

Utilitza la plataforma Blogger/ blogspot.

-Com són les entrades?

Les entrades són pàgines estàtiques, és a dir, estan ordenades cronològicament i es pot veure la informació directament, sense haver de clicar a cap link.

-Quines competències s'hi treballa?

La funció principal d'aquest blog és informar sobre les activitats que realitzen els alumnes a classe i donar-ho a conèixer així també a les seves famílies.
Per a fer-ho possible s'ajuden de de diferents mitjans de comunicació com els vídeos, els audios i les presentacions per fer el blog una mica més dinàmic.

-Hi ha comentaris?

Sí que hi ha comentaris, però no són de les famílies dels alumnes, sinó més bé d'altres professors.

-A qui va dirigit?

Va dirigit a les famílies, a professors i a tots aquells interessats o interessades en activitats d'educació infantil.

-Hi ha blocroll?

Sí. A la part dreta del blog es pot observar la llista de blocs, en els quals si hi cliques et porten a altres blocs seguits per aquesta professora.


Després d'analitzar alguns blocs educatius, crec que realitzen una bona funció, en aquest cas, aporten informació que pot ser molt interessant tant per a pares com per a professors i que donen idees i exemples d'activitats dutes a terme per nens de primària.
D'aquesta manera és molt més fàcil donar a conèixer la informació i relacionar-se amb els pares, per tant, un blog és una manera molt eficaç i dinàmica de propiciar a l'educació.




dilluns, 8 d’octubre del 2012

ON HO GUARDEM? DELICIOUS


Un dels problemes amb els que ens trobem a l'hora de recollir informació d'Internet és com guardar, documentar i etiquetar les adreces de les quals hem obtingut la informació.
Guardar les adreces és una acció que hauríem de fer, ja que sinó després tindrem dificultats a l'hora de citar les fonts d'informació, tornar per buscar més informació,etc.
Així, doncs, una bona manera de guardar les adreces és utilitzant Delicious, que és un servei de gestió de marcadors socials en web.


Permet agregar els marcadors que es guarden en els navegadors i classificar-los, de manera que ens permet compartir les adreces amb altres usuaris i saber així qui ha guardat un determinat enllaç.










http://www.flickr.com/photos/k40s/2101136870/



A continuació us deixo una presentació amb els passos que cal seguir per a crear un Delicious:


QUÈ SÓN ELS RSS?



L’RSS significa Really Simple Syndication i és una forma molt senzilla de rebre, directament des del teu ordinador o en una pàgina web online, informació actualitzada sobre les teves pàgines web preferides, sense necessitat de que hagis de visitar-les una a una.
Aquesta informació s’actualitza automàticament, sense que hagis de fer res. Per rebre les notícies RSS, la pàgina haurà de tenir disponible 
el servei RSS i hauràs de tenir 
un lector RSS.

           
Aquest servei té alguns avantatges,
i és que gràcies al RSS no hauràs de 
visitar cadascuna de les pàgines web 
que t’interessen i perdre temps, sinó que aquestes pàgines t’informaran a tu a través del teu lector RSS. Aquesta és una manera d’estar al dia de les notícies d’una forma molt més ràpida i directe.

A continuació us deixo un vídeo en el qual s’explica de forma més entenedora el que són els RSS: