diumenge, 21 d’octubre del 2012

LLENGUA ORAL FORMAL

A classe de COED vam estar parlat sobre la llengua oral formal, es va dir que aquest tipus de llengua no és espontània i que no tothom hi té accés.
Podem classificar la llengua oral formal en diferents trets:

TRETS CONTEXTUALS (tenen a veure amb el context)

-Caràcter no universal i aprenentatge escolar, cada grup social és diferent.
-Acústica, efímera i produïda en temps real. S'elabora sobre la marxa.
-Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional. L'emissor i el receptor comparteixen espai físic i temps, hi ha una interacció visual i emotiva, la qual cosa és la clau de l'èxit de la comunicació.

TRETS TEXTUALS (tenen a veure amb els text o discurs)

-Formal i generalment monologada. Només parla una persona.
-Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat. El text ha d'estar planejat però s'ha de deixar lloc a l'espontaneïtat, la improvisació, etc.
-Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals. La llengua oral formal no és variada temàticament parlant. Aquest tret ajuda a matisar i completar el missatge. El llenguatge no verbal com els gestos, les mirades, les pauses, les entonacions, el to, el volum, la velocitat, el ritme, etc. ajuden al desenvolupament del missatge.

TRETS LINGÜÍSTICS (competència lingüística)

-Paper fonamental dels trets suprasegmentals. Té a veure amb l'elaboració de la frase, exclamacions, preguntes, etc.
-Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
-Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.


Tractar més a fons la llengua oral formal m'ha ajudat a conèixer les característiques que la formen i per tant, em servirà en un futur a l'hora de realitzar exposicions orals en públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada