dissabte, 5 de gener del 2013

TAXONOMIA DE BLOOM

L'any 1956, Benjamin Bloom i altres col·laboradors van classificar les activitats educatives en una classificació que es coneix com a Taxonomia de Bloom
La Taxonomia de Bloom estructura les activitats educatives jeràrquicament, de més senzilles a més complexes, de manera que no es pot assolir l'ordre superior si no s'ha assolit abans l'inferior.

La Taxonomia de Bloom està dividida en tres dominis d'activitats educatives:
  • Domini cognitiu
  • Domini afectiu
  • Domini psicomotor
En aquesta entrada faré referència al domini cognitiu ja que és el que posteriorment, l'any 2000, va ser revisat i s'hi van incorporar les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.
A continuació podeu veure les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom formulades originalment i les formulades l'any 2000:




                                                             http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/magBloom.jpg

  

Després, a l'any 2008, es va proposar una nova revisió que és la que es coneix com "Taxonomia de Bloom per a l'era Digital".

Si voleu llegir totes les Taxonomies i saber una mica més sobre el tema podeu clicar aquí

Després d'haver presentat les diferents Taxonomies ara us parlaré sobre l'activitat que ens van proposar a l'aula. L'activitat consisteix en crear una taula de totes les eines i recursos treballats durant el curs a GTIC i indicar quines habilitats cognitives, segons la classificació de l'any 2008, es desenvolupen en cadascuna d'elles. A més a més cal comentar quines eines considero més interessants a la llum de la Taxonomia.

La taula és la següent:


Relació entre les eines TIC treballades a classe i les habilitats de la Taxonomia de Bloom del 2008


Després d'haver realitzat aquesta taula relacionant les habilitats cognitives aplicades a les eines o recursos que hem utilitzat a la classe de GTIC, m'han quedat molts clars els objectius que té cada tasca que hem realitzat i les activitats educatives que comporta. A més a més també m'ha ajudat a adonar-me'n dels meus coneixements i a tenir més en compte les accions que es treballen en cada activitat i la seva finalitat.

Un altre punt que m'ha sobtat és que hi ha eines que tenen requereixen moltes més habilitats cognitives a l'hora de treballar-les, com per exemple el bloc, el Google Drive, els wikis, els mapes conceptuals, etc. i d'altres que no en requereixen tantes. Tot i així, totes les eines treballades a l'aula tenen unes habilitats cognitives i ens aporten coneixement cadascuna a la seva manera. Aquesta classificació de les activitats educatives m'ha servit per tenir més coneixement sobre el tema i per a en un futur com a mestra fixar-me en les diferents habilitats que poden desenvolupar els meus alumnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada