diumenge, 23 de desembre del 2012

LA VIQUIPÈDIA

El dia 29 a classe de GTIC vam parlar sobre la Viquipèdia en català. 

Segons la Viquipèdia mateixa, Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada en col·laboració amb alguns dels seus popis lectors. Un munt de gent està constantment millorant la Viquipèdia, realitzant-hi milers de canvis cada hora que s'enregistren íntegrament en historials de cada article, i també a la pàgina de canvis recents. Aquells canvis que no són gaire apropiats, amb freqüència es treuen ràpidament.


Després de veure aquesta definició us explicaré l'activitat que vam haver de fer respecte Viquipèdia i les seves característiques principals. 
Abans de realitzar el treball, a classe, vam conèixer més a fons la Viquipèdia, després d'haver-nos fet aquestes preguntes:

-En quins idiomes podem trobar la Viquipèdia?
-Qui ha escrit els articles?
-Es pot extreure informació de Viquipèdia? Tenim llicències?
-Com assegurem que la informació és certa?





Després d'estar indagant per Viquipèdia i amb l'ajuda del professor, vam poder respondre a aquestes preguntes i conèixer una mica més com funciona la Viquipèdia.

Els idiomes que podem trobar a la Viquipèdia són molts, però en els idiomes on es troben més quantitat de pàgines són els següents (per ordre): anglès,holandès, francès, italià, espanyol, rus, polac, etc.

De la segona pregunta podem extreure que la informació de Viquipèdia està disponible sota la llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir-Igual. Això significa que podem agafar la informació que volguem sempre i quan la citem.

Relacionat amb qui ha escrit els articles, podem comprovar-ho anant a "mostrar l'historial", "llista d'autors". Per poder publicar articles a Viquipèdia hi ha una sèrie de condicions que us mostraré més endavant.

Per últim, quan es tracta de saber si la informació és fiable, podem comparar-la amb altres pàgines web, normalment les pàgines oficials. Però per comprovar les dades molts cops apareixen referències en la mateixa pàgina, les quals indiquen fiabilitat.

A l'hora d'afegir informació a la Viquipèdia l'hem d'extreure d'algun lloc, i alguns dels llocs més fiables són els següents:
- Els llibres són el que va millor. Sobretot llibres que estan a la biblioteca i que han estat seleccionats.
- Els articles de revistes, que es poden trobar a les següents pàgines: www.books.google.com i www.scholar.google.com que són articles acadèmics i de prestigi.
- Altres pàgines web comprovant sempre la fiabilitat de la informació.

Per conèixer encara més a fons la Viquipèdia, us mostro a continuació els cinc pilars fonamentals que defineixen la Viquipèdia, segons Viquipèdia mateixa:

  • La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni un diari, tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció,per això ja existeixen altres pàgines.
  • La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i presentar cada punt de vista de forma precisa.
  • La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera.
  • La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims.
  • La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció.


A més a més d'aquests pilars, a continuació teniu més informació on podeu trobar què NO és la Viquipèdia i el llibre d'estil, on s'explica com utilitzar Viquipèdia de manera que totes les publicacions es facin de manera semblant.



ACTIVITAT A REALITZAR

Un cop vam haver profunditzat en la Viquipèdia, vam dur a terme la nostra activitat que consistia en modificar una pàgina de Viquipèdia aportant nova informació sobre el tema que tractés.
L'Andrea i jo ens vam crear una compte, vam escollir el tema de la logopèdia i vam afegir nova informació, que és la següent:

-Logopèdia
-Orígens de la logopèdia
-Perfil del logopeda
-Intervenció logopèdica
-Trastorns del llenguatge

Aquí ho podeu veure: http://ca.wikipedia.org/wiki/Logop%C3%A8dia


Després d'haver realitzat aquesta activitat, crec que ha estat molt enriquidora ja que he pogut conèixer la Viquipèdia més a fons i descobrir coses que no sabia i a més a més m'ha ajudat a l'hora de cercar la informació.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada