dimecres, 14 de novembre del 2012

CONFERÈNCIA ANNA PÉREZ


El dia 12 de novembre va començar la SAE (Setmana d'activitats extraordinàries). 
La pimera activitat que vam realitzar va ser assistir a la conferència d'una professora al barri del Raval de Barcelona, l'Anna Pérez, especialitzada en les TAC (Tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement).

La conferència tractava sobre el tema: El mestr@ i les TAC, i després d'haver-la presenciat us mostro les deu idees més importants que vaig trobar de l'explicació que va fer aquesta dona:

1. L'Anna Pérez va destacar que estem en un etapa on hi ha escoles del segle XIX, professors del segel XX i alumnes del segle XXI.

2. Cal ressaltar que no hem d'utilitzar sempre els ordinadors ni les tecnologies per treballar, no hem de deixar de banda l'antiga forma d'ensenyament com són els llibres o les pissarres. Es poden compaginar perfectament les dues coses per a afavorir l'aprenentatge dels alumnes.

3. Les tecnologies afavoreixen al treball en equip, el qual és bàsic. No estem sols en el món, per tant, hem de treballar amb els altres i quina millor manera de fer-ho que amb l'ús de les tecnologies, com per exemple un ordinador. Els alumnes poden fer treballs en grup compartint un portàtil.

4. Els mestres avui en dia han de sguir la Taxonomia de Bloom + TAC. Els mestres han de ser capaços de crear, avaluar, analitzar, aplicar, comprendre i recordar. Totes aquestes accions estan molt relacionades amb les TAC, i serveixen per a assolir els objectius educatius.

5. Per a poder ser un bon mestre integrat amb les TAC, ha de passar de ser:
     - Analògic a Digital: és a dir,  passar d'utilitzar els llibres i les pissarres a utilitzar eines web per a ensenyar als alumnes.
     - Lligat a Mòbil: d'aquesta manera fan que els alumnes puguin participar més i d'alguna manera els fan protagonistes. No es basen simplement en que el professor explica i els alumnes escolten.
    - Aïllat a Connectat: els mestres passen de relacionar-se només amb els professors que tenen al seu entorn a poder relacionar-se a través de la xarxa amb professors d'altres escoles. També implica poder fer les classes amb PDI (pissarra digital interactiva) i apuntar-se a cursos virtuals, com a altres recursos per a aprendre.
    -Genèric a Personal: diguem que els mestres passen a ser del "montón", a tenir un nom, a ser referents per a altres mestres o persones. Això s'aconsegueix gràcies a Twitter, amb adreces de correu, amb webquests,etc.
    -Consumidors a Creadors: deixen d'utilitzar activitats ja creades anteriorment per altres professors a crear activitats a mida dels seus alumnes.
    -Tancat a Obert: Canvien la manera d'ensenyar particular de cada mestre, estant en constant aprenentatge d'altres mestres a través de la xarxa. Això si, no cal que els mestres perdin el seu toc personal a l'hora d'ensenyar.

6. Si es realitzen tots aquests canvis podem aconseguir:
     - Més comunicació entre mestres i alumnes.
     -Compartir a l'hora de treballar en equip.
     -Col·laborar amb els companys.
     -Discussió abans de realitzar qualsevol tasca per posar-se d'acord en la manera de fer-la.

7.Fer sentir als nens que són els "amos" del seu propi treball, fer-los sentir importants. Aquesta acció es coneix amb el nom d'" EMPOWERMEN", que significa APODERAMENT.

8. Amb les TAC s'aconsegueix més interacció, entusiasme i participació, ja que poden donar veu a l'alumnat. A més a més també afavoreixen a treballar la creativitat i la reflexió.

9. S'ha de canviar la imatge que es té l'ensenyança. Ensenyar no significa que el professor se situa davant de tota la classe i els seus alumnes estan asseguts al darrera en files i sols, també es pot ensenyar de manera que el mestre s'uneixi als seus alumnes i treballin tots junts en rotllana, en grups, etc.

10. Com a conclusió d'aquesta conferència trobo que cal destacar l'última frase que ens diu l'Anna Pérez, i és que fer un bos ús les TAC crea un AMBIENT DE TREBALL ON S'APRÈN.

Si voleu seguir a l'Anna Pérez o veure imatges i twits de la seva conferència entreu a Twitter i utilitzeu el hashtag #apereztac.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada