diumenge, 4 de novembre del 2012

DRETS D'AUTOR

A classe de GTIC vam parlar dels drets d'autor i de les conseqüències que comporta utilitzar quelcom que no és teu.
La majoria de gent en la seva vida quotidiana agafa imatges, vídeos o cançons de la xarxa que no són seves i les utilitza per la seva conta, fent-les seves. Aquesta acció és il·legal i no es pot fer. Tot i així, i molta gent ho sap, ho seguim fent.

Per evitar fer copyrights i saltar-se els drets d'autor, existeixen espais que tenen una llicència Creative Commons, els quals permeten utilitzar imatges i cançons i fer amb elles el que vulguis, sempre i quan apareixi sempre el nom de l'autor d'aquella imatge o cançó.
Us estareu preguntant què és una llicència Creative Commons. Bé doncs, és una llicència que permet, sense que desapareguin els drets d'autor, poder utilitzar imatges o vídeos de la xarxa fent-ne un ús públic i que la gent ho pugui utilitzar, retocar i compartir. Existeixen diferents tipus de llicència depenent del que l'autor vulgui que facin amb la seva informació. A continuació us deixo la pàgina web on s'expliquen les diferents llicències: 
http://cat.creativecommons.org/llicencia/

En el cas del meu bloc tinc una llicència de Reconeixement- NoComercial (by-nc). Amb aquesta llicència es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials. A més a més, cada cop que algú utilitzi alguna imatge del meu bloc haurà d'anar acompanyada amb el meu nom.



A continuació us deixo algunes pàgines web les quals tenen llicència CC:

http://www.flickr.com/ : Aquesta és una web on està permès agafar imatges.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page : També serveix per agafar imatges.
http://www.jamendo.com/es/ : En aquesta pàgina web podràs escoltar tot tipus de música sense necessitat de descarregar-te-la.
http://www.softcatala.org/ : Pàgina on et pots descarregar programes gratis.

Després d'haver parlat sobre els drets d'autor i les llicències de Creative Commons, esteu d'acord amb aquest vídeo?





PROGRAMARI LLIURE I PROGRAMARI CONVENCIONAL


El programari lliure garanteix la llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat, d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats, la llibertat de distribuir-lo a tercers i la llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques amb el fi de que se'n beneficiï tota la comunitat. Com a exemples de programari lliure tenim el navegador Firefox i l'Open Office.

A diferència del programari convencional, aquest limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les previstes pels seus autors.
Existeixen tres tipus de programaris convencionals: els gratuïts, els quals es poden utilitzar sense pagar; els de prova, que es poden provar però després s'ha de pagar si se'n vol fer un ús continuat; i els comercials, que requereixen un pagament per a poder utilitzar-los a més a més de disposar d'una llicència comercial.

Tota aquesta informació i més podem trobar-la a la pàgina següent: http://www.edu365.com/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada