En aquesta entrada us parlaré sobre els mapes conceptuals i els fluxogrames.
MAPES CONCEPTUALS
Un mapa conceptual és una eina utilitzada que representa la manera que tenim nosaltres d'estructurar una idea en el nostre cervell. Consisteix en relacionar uns conceptes d'un mateix tema entre sí i unir-los de manera esquemàtica. Aquests conceptes, els quals no es poden repetir, estan units per un connector que sol ser un verb. A més a més, és una manera més ràpida i senzilla de classificar les idees i treballar-les.
Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i s'han convertit en una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.
Segons Joseph, la creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. A més a més, l'elaboració d'un mapa conceptual segueix un procés que passa per diversos estadis, que són:
-Selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la)
-Reflexió sobre la relació entre cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors)
-Concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent)
Un dels programes més utilitzats per a crear mapes conceptuals és el CMap Tools que és un programa local, és a dir, que te'l pots descarregar i treballar amb el teu ordinador, i gratuit . Pots entrar i descarregar-te'l a http://cmap.ihmc.us/
A continuació us mostro el mapa conceptual que he fet sobre el Dinar de Nadal, un text que ens va passar el nostre professor:
Cal destacar que per a poder pujar un mapa conceptual al bloc s'ha de guardar com a imatge, ja que no et pots descarregar l'original.
FLUXOGRAMES
A més dels mapes conceptuals també vam treballar els fluxogrames.
Els fluxogrames són semblants als mapes conceptuals, tot i que representen processos, és a dir, procediments encaminats a resoldre una tasca.
Amb els fluxogrames treballem la lògica, això vol dir que hem de ser racionals i que les emocions no influeixen en la seva realització. D'aquesta manera, estem treballant l'hemisferi esquerre del nostre cervell.
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida, i alguns elements destacables són els següents:
Igual que els mapes conceptuals, els fluxogrames també tenen un programa que permet dissenyar-los. Aquest programa és el Gliffy i us en podeu crear un a http://www.gliffy.com/
També cal dir que per penjar-los al bloc és necessari exportar-los en imatge, ja que també és un programa online.
A continuació us mostro el meu fluxograma on es representa l'acció de creuar una cruïlla on hi ha semàfors:
Després d'haver treballat amb aquestes dues eines, trobo que és una manera molt eficaç i senzilla de treballar i que t'ajuda a sintetitzar i ordenar les idees de manera que sigui més fàcil retindre-les.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada